Yoghurt
6. klasse laget yoghurt til middagskafeen på gjestebudet.
Undervisningsopplegg |
|
Tema: Dessert: Yoghurt |
Klasse: 6 |
Kunnskapsmål: Kunne å lage mat fra grunnen av Kunne bruke oppskrift og vanlig kjøkkenutstyr.
|
|
Læringsmål: Kunne samarbeide med andre. Delta i prosessen med å pasteurisere melk som deretter syrnes med melkesyrebakterier |
|
Arbeidsmetode |
Organisering |
Til dette arbeidet brukte vi en forelder som ressurs. To dager før kortreist gjestebud kom forelderen, som er melkebonde, til skolekjøkkenet med melk. Vi fikk delta i prosessen med å pasteurisere melka og tilsette melkesyrebakterier. Yoghurten ble deretter satt kaldt til neste dag, da silte vi den, tilsatte sjølplukka bringebær og blåbær, vaniljesukker og rørte sammen med håndmikser til slutt. På selve kortreist gjestebud - dagen helte vi yoghurt opp i stettglass og pyntet med sitronmelisse plukka i skolehagen. Andre klasser har helt sikkert andre foreldreressurser som kan bidra med noe. |
Melkebonden varma opp melka i en stor kasserolle og da var alle elevene organisert i ei stor gruppe. Da yoghurten skulle siles neste dag deltok elevene etter tur. Deretter ble yoghurten fordelt slik at elevene arbeidet i par med å tilsette sjølplukka bringebær og blåbær, vaniljesukker og røre sammen med håndmikser. Tredje dagen jobba de samme para med å tilberede innbydende porsjonsglass med yoghurt. |
Forslag til vurdering: Kan eleven noe om bakterievekst og bakteriekultur Kan eleven samarbeide Kan eleven lage velsmakende og pyntet dessert |
|
Tidsbruk: Én time pr dag tre dager på rad |
|
Henvisning/linker: |