Urtesmør er enkelt å lage, og smaker fantastisk. Her er det mange varianter å lage, en fin måte for elevene å utforske forskjellige smaker.
Undervisningsopplegg
|
Tema: Urtesmør
|
Klasse: 6 og 9 klasse
|
Kunnskapsmål:
Etter 7. årstrinn:
- Kunne lage trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare hvilken plass de ulike matvaregruppene har i kostholdet
- Kunne følge oppskrifter
- Kunne vurdere, velge og handle miljøbevisst
- Kunne utvikle, lage og presentere et produkt
Etter 10. årstrinn:
- Kunne planlegge og lage trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare hvilke næringsstoffer matvaren inneholder.
- Kunne utvikle, produsere, gi produktinformasjon og reklamere for et produkt.
- Kunne vurdere og velge varer ut fra et bærekraftig kriterium.
|
Læringsmål:
- Kunne lese og følge en oppskrift
- Kunne høste ramsløk og ulike urter
- Kunne måle opp riktig mengde ingredienser
- Kunne bruke en foodprocessor
- Kunne rulle smøret sammen i matpapir og sette det til kjøling
- Kunne holde orden rundt seg
|
Arbeidsmetode
|
Organisering
|
Individuelt arbeid der eleven lager sitt eget urtesmør som evt. selges på gjestebudet.
Matpapir egner seg fint som innpakning. Det kan gjøres fint med flotte etiketter og bånd.
|
- Den første timen brukes til å høste urtene. Dette kan gjøres dagen i forveien.
- Elevene er organisert i 4 grupper på skolekjøkkenet.
- Gjennomgang av dagens økt med lærer
- Elevene arbeider individuelt med å lage 2 ulike urtesmør
- Etter de har laget smøret, pakkes det inn i pølser og legges kjølig
- Smøret bør lages rett i forkant av gjestebudet, da det er ferskvare
|
Forslag til vurdering:
- Kan eleven lese og følge en oppskrift
- Kan eleven høste ramsløk og ulike urter
- Kan eleven måle opp riktig mengde ingredienser
- Kane eleven bruke en foodprocessor
- Kan elevenrulle smøret sammen i matpapir og sette det til kjøling
- Kan eleven holde orden rundt seg
|
Tidsbruk: 1+ 3 skoletimer
|
Henvisning/linker:
|