Utskrift

Råsaft av blåbær

Skrevet av Christin Løkke Hagen . Posted in Småskoletrinn

Elevene i 3 klasse siler råsaft av blåbær.

Undervisningsopplegg

Tema: RÅSAFT AV BLÅBÆR

 

Klasse: 3

Kunnskapsmål:

Kunne lage trygg mat.

Kunne bruke mål og vekt i samband med oppskrifter og matlaging.

Kunne fortelle om en utvalgt råvare og hvordan den inngår i matvaresystemet, fra produksjon til forbruk.

 

Læringsmål:

Kunne plukke blåbær og kjenne igjen smaken og lukta.

Kunne lese oppskrift.

Kunne veie blåbær, vinsyre og sukker.

Kunne måle vann.

Kunne sile safta og tappe dem på glass.

Kunne tegne etiketter og vite hva som bør stå på dem, og lime dem på flaskene.

Arbeidsmetode

Organisering

1 økt:Elevene er ute en dag og plukker blåbær.

2 økt: Elevene veier og moser bæra. Har vann og vinsyre i bøttene.

3 økt: Elevene siler safta. Står døgnet over og renner.

4 økt: Elevene måler saft og veier opp sukker som blandes i safta. Safta fylles på flasker. Etiketter lages og limes på.

1 økt: Vi bruker en turdag/uteskoledag og drar på blåbærtur. Bærplukker og bøtter har elevene med seg hjemmefra. Bæra kan fryses ned til uka etter, eller en moser og har i vinsyre på slutten av dagen.

3 økt: Elevene kommer i grupper og hjelper til med siling av bæra.

4 økt. Elevene arbeider i grupper og blander sukker i safta. Safta tappes over på flasker.

Elevene har med seg ½ liters flasker hjemmefra som vaskes før bruk.

Etiketter lages og limes på. Vi lager etiketter på pair med lim på en side.(dette papiret kan også brukes i kopimaskin)

Planlegg aktiviteten slik at dere blir ferdige til helg. Råsaft gjærer hvis den står for lenge.

Forslag til vurdering:

Kan eleven kjenne igjen utseende og smak/lukt på blåbær.

Kan eleven være med på matauk.

Kan eleven veie og måle.

Kan eleven lese oppskrift.

Kan eleven tegne/ skrive på etiketter.

Tidsbruk:1 uteskoledag og deler av 3 andre dager.

Henvisning/linker: