Leverkaker
Leverkaker er en god middagsrett som ungene liker. Veldig godt med spagetti til.
Undervisningsopplegg |
|
Tema: Leverkaker |
Klasse: 9 |
Kunnskapsmål:
|
|
Læringsmål: Kunne forklare hvilke næringsstoffer der er mye av i lever. Kunne lese oppskrift og lage deigen. Kunne bruke en kjøkkenmaskin. Kunne steke leverkakene. Kunne vite hvilke oljer vi bruker til steking, og hvorfor noen oljer ikke tåler høy temperatur. Kunne fortelle hvorfor innmat var viktig å spise i historisk perspektiv. Kunne smake på leverkakene og si noe om smak. |
|
Arbeidsmetode |
Organisering |
|
|
Erfaringer/tips til gjennomføring: |
|
Det er lurt å vente noen uker før vi lager leverkakene. Frys ned lever, og ha opplegget etter kjøttrullene er sydd og pinnekjøttet ferdigsaltet. La hver gruppe lage en posjon hver av oppskriften. |
|
Forslag til vurdering: Kan eleven forklare hvilke næringsstoffer der er mye av i lever. Kan eleven lese oppskrift og lage deigen. Kan eleven bruke en kjøkkenmaskin. Kan eleven steke leverkakene. Kan eleven vite hvilke oljer vi bruker til steking, og hvorfor noen oljer ikke tåler høy temperatur. Kan eleven fortelle hvorfor innmat var viktig å spise i historisk perspektiv. Kan eleven smake på leverkakene og si noe om smak. |
|
Tidsbruk: 3 timer |
|
Oppskrifter: |
|
Leverkaker 3 hg lever (halvparten lever og kjøttdeig gir en mildere smak) ½ kg rå potet 1 løk 1 ss mel Salt og pepper Evt. litt nyretalg (flesk) Mal lever, kjøttdeig og potet i en kvern. Hakk i evt. nyretalg (flesk) og ha i de andre ingrediensene. Elt deigen en liten stund. Stekes som kjøttkaker. Deilig med litt potet og spagetti til. |
|
Henvisning/linker: http://www.matprat.no/artikler/innmat-tradisjonen-som-forsvant |