Utskrift

Leverkaker

Skrevet av Christin Løkke Hagen . Posted in Ungdomstrinn

Leverkaker er en god middagsrett som ungene liker. Veldig godt med spagetti til.

Undervisningsopplegg

Tema: Leverkaker

Klasse: 9

Kunnskapsmål:

  • Planlegge og lage trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare hvilke næringsstoff matvarene inneholder.
  • Vurdere og velge mat ut fra bærekraftige kriterium.
  • Lage mat for ulike sosiale sammenhenger, og drøfte hvordan mat er med på å skape identitet.
  • Skape og prøve ut nye retter ut fra ulike råvarer, matlagingsmetoder og matkulturer
  • Gi eksempel på hvordan kjøkkenredskaper, tillagingsmåter eller matvaner har endret seg over tid eller flytta seg geografisk, og forklare hvordan det har virket inn på livet til folk

Læringsmål:

Kunne forklare hvilke næringsstoffer der er mye av i lever.

Kunne lese oppskrift og lage deigen.

Kunne bruke en kjøkkenmaskin.

Kunne steke leverkakene.

Kunne vite hvilke oljer vi bruker til steking, og hvorfor noen oljer ikke tåler høy temperatur.

Kunne fortelle hvorfor innmat var viktig å spise i historisk perspektiv.

Kunne smake på leverkakene og si noe om smak.

Arbeidsmetode

Organisering

  • Lærer demonstrerer hvordan en lager leverkaker med kjøkkenmaskin.
  • Elevene arbeider gruppevis med leverkaker og tilbehør.
  • Samarbeid er viktig, og fordeling av oppgaver.
  • Lærer observerer og veileder.
  • Hver gruppe lager en posjon leverkaker.
  • Elevene finner ut hvor mange poteter hver skal ha, og koker dem.
  • De lager tilbehør.
  • Hver gruppe arbeider som en enhet, der de fordeler arbeidsoppgaver selv.
  • Middagsbord dekkes fint med servietter og lys.
  • Opprydding gruppevis etter måltidet.
  • Alle tar ansvar for felles oppgaver.

Erfaringer/tips til gjennomføring:

Det er lurt å vente noen uker før vi lager leverkakene. Frys ned lever, og ha opplegget etter kjøttrullene er sydd og pinnekjøttet ferdigsaltet. La hver gruppe lage en posjon hver av oppskriften.

Forslag til vurdering:

Kan eleven forklare hvilke næringsstoffer der er mye av i lever.

Kan eleven lese oppskrift og lage deigen.

Kan eleven bruke en kjøkkenmaskin.

Kan eleven steke leverkakene.

Kan eleven vite hvilke oljer vi bruker til steking, og hvorfor noen oljer ikke tåler høy temperatur.

Kan eleven fortelle hvorfor innmat var viktig å spise i historisk perspektiv.

Kan eleven smake på leverkakene og si noe om smak.

Tidsbruk: 3 timer

Oppskrifter:

Leverkaker

3 hg lever (halvparten lever og kjøttdeig gir en mildere smak)

½ kg rå potet

1 løk

1 ss mel

Salt og pepper

Evt. litt nyretalg (flesk)

Mal lever, kjøttdeig og potet i en kvern. Hakk i evt. nyretalg (flesk) og ha i de andre ingrediensene. Elt deigen en liten stund. Stekes som kjøttkaker. Deilig med litt potet og spagetti til.

Henvisning/linker:

http://www.matprat.no/artikler/innmat-tradisjonen-som-forsvant