Kvitlefse fra Møre (tynnlefse)
Undervisningsopplegget på Kvitlefse fra Møre passer godt i desember med 9. klasse.
Undervisningsopplegg |
|
Tema: Tynnlefse |
Klasse: 9 |
Kunnskapsmål: Kunne planlegge trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare kva næringsstoff matvarene inneheld Kunne vurdere og velje varer ut frå etiske og berekraftige kriterium. Kunne lage mat for ulike sosiale samanhengar og drøfte korleis mat er med på å skape identitet |
|
Læringsmål: Kunne lage en deig til tynnlefse Kunne bruke og forklare egenskaper til ulike hevemidler Kunne kjevle ut en leiv og steke den på takke Kunne lage smurning/klining Kunne smøre og brette sammen leivene |
|
Arbeidsmetode |
Organisering |
Individuelt praktisk arbeid på skolekjøkkenet |
|
Erfaringer/tips til gjennomføring: Det er lettere for elevene å kjevle ut leivene på bomullsklede som er strammet opp rundt ei fjøl. Strø mel på kledet og fordel det utover. Det er lurt å ha på litt mel etter hver leiv. Sløydlæreren har laget stekepinner til oss som gjør det lettere å forflytte leiven fra bakefjøla til takka. Avkjøles på et klede. Emnene legges oppå hverandre. Avkjøl leivene før du smører på klining. |
|
Forslag til vurdering: Kan eleven lage en deig til tynnlefse Kan eleven bruke og forklare egenskaper til ulike hevemidler Kan eleven kjevle ut en leiv og steke den på takke Kan eleven lage smurning/klining Kan eleven smøre og brette sammen leivene |
|
Tidsbruk: 3 skoletimer (forutsetter at alt er klart) |
|
Henvisning/linker: |