Utskrift

Kvitlefse fra Møre (tynnlefse)

Skrevet av Christin Løkke Hagen . Posted in Ungdomstrinn

Undervisningsopplegget på Kvitlefse fra Møre passer godt i desember med 9. klasse.

Undervisningsopplegg

Tema: Tynnlefse

Klasse: 9

Kunnskapsmål:

Kunne planlegge trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare kva næringsstoff matvarene inneheld

Kunne vurdere og velje varer ut frå etiske og berekraftige kriterium.

Kunne lage mat for ulike sosiale samanhengar og drøfte korleis mat er med på å skape identitet

Læringsmål:

Kunne lage en deig til tynnlefse

Kunne bruke og forklare egenskaper til ulike hevemidler

Kunne kjevle ut en leiv og steke den på takke

Kunne lage smurning/klining

Kunne smøre og brette sammen leivene

Arbeidsmetode

Organisering

Individuelt praktisk arbeid på skolekjøkkenet

  • Lærer lager deig og viser kjevleteknikker på forhånd
  • Elevene arbeider individuelt på gruppene sine
  • Samarbeid om steking da vi har 2 takker
  • Smurning lages på gruppa (en pr. gruppe)
  • Opprydding og oppvask gjøres gruppevis

Erfaringer/tips til gjennomføring:

Det er lettere for elevene å kjevle ut leivene på bomullsklede som er strammet opp rundt ei fjøl. Strø mel på kledet og fordel det utover. Det er lurt å ha på litt mel etter hver leiv. Sløydlæreren har laget stekepinner til oss som gjør det lettere å forflytte leiven fra bakefjøla til takka. Avkjøles på et klede. Emnene legges oppå hverandre. Avkjøl leivene før du smører på klining.

Forslag til vurdering:

Kan eleven lage en deig til tynnlefse

Kan eleven bruke og forklare egenskaper til ulike hevemidler

Kan eleven kjevle ut en leiv og steke den på takke

Kan eleven lage smurning/klining

Kan eleven smøre og brette sammen leivene

Tidsbruk: 3 skoletimer (forutsetter at alt er klart)

Henvisning/linker: