Utskrift

Grove rundstykker

Skrevet av Christin Løkke Hagen . Posted in Ungdomstrinn

Nydelige rundstykker med mye frø :-)

Undervisningsopplegg

Tema: BAKING AV RUNDSTYKKER

Klasse: 9

Kunnskapsmål:

Kunne planlegge og lage trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare hvilke næringsstoffer matvaren inneholder.

Kunne utvikle, produsere, gi produktinformasjon og reklamere for et produkt.

Kunne vurdere og velge varer ut fra et bærekraftig kriterium.

Læringsmål:

Kunne lese en oppskrift.

Kunne sette en deig til langtidsheving, og forstå hva som skjer med deigen når den hever.

Kunne bake ut rundstykker.

Kunne forklare forskjellen på grovt og siktet mel, og vite hvilke næringsstoffer det inneholder.

Kunne rydde opp og holde orden rundt seg.

Arbeidsmetode

Organisering

  1. Sette deiger på slutten av skoledagen til langtidsheving.
  2. Bake ut deigene og sette dem til etterheving når vi starter 1 time.
  3. En liten teoriøkt der vi snakker om næringsstoffer mens deigene hever.
  4. Pensling/steking av rundstykker.
  5. Avkjøling på rist.
  1. Elevene arbeider i grupper. Best å arbeide 2 og 2 sammen, men vi har også grupper på 3 som arbeider sammen.
  2. Hver gruppe setter en deig med 2 kg mel. (se oppskrift under oppskrifter)
  3. Deigene forheves over natta, og er klar til utbaking 1 time. Det er lurt å sette deigen på et svalt sted, da det er mange timer fra skoleslutt til morgenen etter.
  4. Utbaking med de sammen gruppene.
  5. Etter steking og avkjøling pakkes rundstykkene i poser med 5 stk i hver klar til salg på gjestebudet.

Med langtidsheving rekker vi å lage gode rundstykker i 3 timersøkta vi har i mat og helse. Det går an å sette deigen om morgenen for så å bake ut de 3 siste timene, men da bør en bruke litt mer gjær enn 10g pr 2 kg mel.

Forslag til vurdering:

Kan eleven lese oppskrift.

Kan eleven måle opp ingredienser og sette en kalddeig.

Kan eleven forklare de ulike næringsstoffene.

Kan eleven forklare hvordan gjær virker.

Kan eleven rydde opp etter seg og ta ansvar.

Tidsbruk:1 time + 3 timer

Henvisning/linker: