Utskrift

Langtidshevede brød

Skrevet av Christin Løkke Hagen . Posted in Ungdomstrinn

Undervisningsopplegg for 9. klasse.

Undervisningsopplegg

Tema:

Langtidshevede brød

Klasse: 9

Kunnskapsmål:

  • Planlegge og lage trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare hvilke næringsstoff matvarene inneholder.
  • Vurdere og velge mat ut fra etiske og bærekraftige kriterium.
  • Skape og prøve ut nye retter ut fra ulike råvarer, matlagingsmetoder og matkulturer

Læringsmål:

  • Kan eleven sette deigen selv hjemme
  • Kan eleven lese en oppskrift og følge den
  • Kan eleven de ulike næringsstoffene
  • Kan eleven følge med steketiden
  • Kan eleven ta ansvar og rydde/vaske etter seg og gruppa

 

Arbeidsmetode

Organisering

  • Bake langtidshevede brød.
  • Alle baker sitt eget brød.
  • Valgmuligheter på hva de ønsker å ha opp i brødet av frø m.m.
  • Lære seg næringsstoffene og i hvilke matvarer du finner dem.
  • Praktisk arbeid på kjøkkenet, forelesning og oppgaveløsning.
  • Dagen før undervisningsøkta kommer elevene på skolekjøkkenet og henter ferdig veid mel, salt, gjær og oppskrift.
  • Vi bruker økologisk steinmalt havre bakeblanding fra Holli mølle, da det gir et godt resultat.
  • Elevene setter deigen ca 2000 samme kveld, og setter den til heving på kjøkkenbenken.
  • Tar med seg deigen på skolen neste dag.
  • På skolekjøkkenet baker vi ut brødene og setter de til etterheving i form.
  • Mens brødene heves har vi ei undervisning- og arbeidsøkt om næringsstoffer.
  • Skjær snitt i brødet og strø på mel før de settes i ovnen.
  • Vi arbeider videre med oppgaver og rydder kjøkkenet.
  • Elevene får med seg hjem hvert sitt nystekte brød.

Forslag til vurdering:

  • Har eleven satt deigen selv hjemme
  • Kan eleven lese en oppskrift og følge den
  • Kan eleven de ulike næringsstoffene
  • Kan eleven følge med steketid
  • Kan eleven ta ansvar og rydde/vaske etter seg og gruppa.

Tidsbruk: ½ time hjemme+3 skoletimer

Henvisning/linker: