Undervisningsopplegg for 9. klasse.
Undervisningsopplegg
|
Tema:
Langtidshevede brød
|
Klasse: 9
|
Kunnskapsmål:
- Planlegge og lage trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare hvilke næringsstoff matvarene inneholder.
- Vurdere og velge mat ut fra etiske og bærekraftige kriterium.
- Skape og prøve ut nye retter ut fra ulike råvarer, matlagingsmetoder og matkulturer
|
Læringsmål:
- Kan eleven sette deigen selv hjemme
- Kan eleven lese en oppskrift og følge den
- Kan eleven de ulike næringsstoffene
- Kan eleven følge med steketiden
- Kan eleven ta ansvar og rydde/vaske etter seg og gruppa
|
Arbeidsmetode
|
Organisering
|
- Bake langtidshevede brød.
- Alle baker sitt eget brød.
- Valgmuligheter på hva de ønsker å ha opp i brødet av frø m.m.
- Lære seg næringsstoffene og i hvilke matvarer du finner dem.
- Praktisk arbeid på kjøkkenet, forelesning og oppgaveløsning.
|
- Dagen før undervisningsøkta kommer elevene på skolekjøkkenet og henter ferdig veid mel, salt, gjær og oppskrift.
- Vi bruker økologisk steinmalt havre bakeblanding fra Holli mølle, da det gir et godt resultat.
- Elevene setter deigen ca 2000 samme kveld, og setter den til heving på kjøkkenbenken.
- Tar med seg deigen på skolen neste dag.
- På skolekjøkkenet baker vi ut brødene og setter de til etterheving i form.
- Mens brødene heves har vi ei undervisning- og arbeidsøkt om næringsstoffer.
- Skjær snitt i brødet og strø på mel før de settes i ovnen.
- Vi arbeider videre med oppgaver og rydder kjøkkenet.
- Elevene får med seg hjem hvert sitt nystekte brød.
|
Forslag til vurdering:
- Har eleven satt deigen selv hjemme
- Kan eleven lese en oppskrift og følge den
- Kan eleven de ulike næringsstoffene
- Kan eleven følge med steketid
- Kan eleven ta ansvar og rydde/vaske etter seg og gruppa.
|
Tidsbruk: ½ time hjemme+3 skoletimer
|
Henvisning/linker:
|