Utskrift

Blodpannekaker

Skrevet av Christin Løkke Hagen . Posted in Ungdomstrinn

9. klasse laget blodpannekaker på skolekjøkkenet. Her er undervisningsopplegget til de 3 timene. Undervisningen kan også flyttes ut som vist på bildet.

Undervisningsopplegg

Tema: Blodpannekaker

 

Klasse: 9 trinn

Kunnskapsmål:

Mat og helse:

  • Planlegge og lage trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare hvilke næringsstoff matvarene inneholder.
  • Vurdere og velge mat ut fra bærekraftige kriterium.
  • Lage mat for ulike sosiale sammenhenger, og drøfte hvordan mat er med på å skape identitet.
  • Skape og prøve ut nye retter ut fra ulike råvarer, matlagingsmetoder og matkulturer
  • Gi eksempel på hvordan kjøkkenredskaper, tillagingsmåter eller matvaner har endret seg over tid eller flytta seg geografisk, og forklare hvordan det har virket inn på livet til folk

 

Læringsmål:

Kunne forklare hvilke næringsstoffer der er mye av i råvarene.

Kunne lese oppskrift og lage røre.

Kunne fortelle hvorfor blodmat var viktig å spise i historisk perspektiv.

Kunne fortelle hvilke matvarer som inneholder mye jern i dag.

Kunne smake på pannekakene.

Arbeidsmetode

Organisering

  • Undervisning av lærer i starten på økta.
  • Elevene lager pannekakene på skolekjøkkenet.
  • Samarbeid med andre elever.
  • Samtale om næringsstoffer og matvarer.

 

  • Elevene arbeider i grupper.
  • Hver gruppe lager en røre etter oppskrift.
  • Fagstoff og oppgaver på ark utarbeidet av lærer
  • Felles måltid der vi smaker på pannekakene med sirup eller sukker på.

Erfaringer/tips til gjennomføring:

Vår erfaring er at det er lurt å vente med blodmaten til 1-2 dager etter slaktinga. Like etter elevene har vært med på opplegget, må de Det er også mulig å fryse ned blodet, og ta det opp senere til kjøkkenøkta.

I løpet av de 10 årene vi har hatt dette prosjektet, er det få elever som ikke har smakt på det vi har laget. Pannekaker er det som er mest populært av blodmat. Blodpudding er det færre som liker pga. konsistens.

Enkelte elever spiser 2-3 pannekaker, og synes det er veldig godt.

 

Forslag til vurdering:

Kan eleven forklare hvilke næringsstoffer der er mye av i råvarene.

Kan eleven lese oppskrift og lage røre.

Kan eleven fortelle hvorfor blodmat var viktig å spise i historisk perspektiv.

Kan eleven fortelle hvilke matvarer som inneholder mye jern i dag.

Kan eleven smake på pannekakene.

Tidsbruk: 3 skoletimer

Henvisning/linker: