Utskrift

Leverpostei

Skrevet av Christin Løkke Hagen . Posted in Ungdomstrinn

9 klasse har laget leverpostei av lammelever på skolekjøkkenet.

Undervisningsopplegg

Tema: Leverpostei av lammelever

 

Klasse: 9

Kunnskapsmål:

  • Planlegge og lage trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare hvilke næringsstoff matvarene inneholder.
  • Vurdere og velge mat ut fra bærekraftige kriterium.
  • Lage mat for ulike sosiale sammenhenger, og drøfte hvordan mat er med på å skape identitet.
  • Skape og prøve ut nye retter ut fra ulike råvarer, matlagingsmetoder og matkulturer
  • Gi eksempel på hvordan kjøkkenredskaper, tillagingsmåter eller matvaner har endret seg over tid eller flytta seg geografisk, og forklare hvordan det har virket inn på livet til folk

 

Læringsmål:

Kunne forklare hvilke næringsstoffer der er mye av i råvarene.

Kunne lese oppskrift og lage posteien.

Kunne fortelle hvorfor innmat var viktig å spise i historisk perspektiv.

Kunne smake på leverposteien og si noe om smak.

Arbeidsmetode

Organisering

  • Undervisning av lærer i starten på økta.
  • Vi arbeider gruppevis på kjøkkenet, der alle grupper får lage en leverpostei.
  • Samarbeid med alle på gruppa.
  • Samtale om næringsstoffer og råvarer.

 

  • Elevene arbeider i grupper.
  • Hver gruppe lager en postei etter oppskrift.
  • Fagstoff og oppgaver på ark utarbeidet av lærer
  • Leverposteien bør kjøles ned før den spises.
  • Elevene får med seg en bit av posteien hjem.

Erfaringer/tips til gjennomføring:

Dette er det ikke mange elever som har vært med på. Derfor er det viktig å sette bruk av innmat i historisk perspektiv, slik at elevene får en forståelse av å bruke innmat.

Alle gruppene lager en liten postei hver. Vi bruker stavmixer når vi blander massen.

Leverposteien bør avkjøles før elevene smaker på den. Vi har delt den opp i passe biter, slik at alle får med seg hjem.

 

Forslag til vurdering:

Kan eleven forklare hvilke næringsstoffer der er mye av i råvarene.

Kan eleven lese oppskrift og lage postei.

Kan eleven fortelle hvorfor innmat var viktig å spise i historisk perspektiv.

Kan eleven samarbeide med de andre på gruppa.

Kan eleven smake på leverposteien og fortelle om smak og konsistens.

Tidsbruk: 3 skoletimer

 

Henvisning/linker: oppskrift på leverpostei

http://www.matprat.no/oppskrifter/type-rett/koldtbord/leverpostei