Utskrift

Pinnekjøtt

Skrevet av Christin Løkke Hagen . Posted in Ungdomstrinn

Undervisningsopplegg salte og tørke pinnekjøtt, med festmiddag.

Undervisningsopplegg

Tema: Pinnekjøtt

Klasse: 9

 

Kompetansemål:

  • Planlegge og lage trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare hvilke næringsstoff matvarene inneholder.
  • Vurdere og velge mat ut fra bærekraftige kriterium.
  • Lage mat for ulike sosiale sammenhenger, og drøfte hvordan mat er med på å skape identitet.
  • Skape og prøve ut nye retter ut fra ulike råvarer, matlagingsmetoder og matkulturer

 

Læringsmål:

  • Kunne gjøre klar ribbesiden til salting.
  • Kunne lese en oppskrift og følge den.
  • Kunne tørrsalte ribbesiden.
  • Kunne dele ribbesiden i passe biter til koking av pinnekjøttet.
  • Kunne lage tilbehør til pinnekjøttmiddagen.
  • Kunne passe koketide, og steke kjøttet 2 -3 min i ovn før servering.

Arbeidsmetode

Organisering

  • Samarbeid med gruppa
  • Individuelt arbeid
  • Elevene salter slagsidene gruppevis
  • Når pinnekjøttet skal deles, bør alle prøve dette.
  • Laging av tilbehør fordeles på gruppa, her er en fin mulighet til å diskurere og fordele arbeid.
  • Elevene jobber på gruppa, med en ribbeside pr. gruppe.
  • De salter sidene, mens lærer observerer og sjekker at alt blir dekket med salt.
  • Neste økt når kjøttet skal kokes, har hver gruppe en slagside de skal dele og gjøre klar.
  • Dette bør gjøres dagen før festmiddagen, da pinnekjøttet må ligge et døgn i vann.
  • Hver gruppe koker pinnekjøtt, vi har også hatt alt i en stor kasserolle/ gryte.
  • Tilbehøret lages mens kjøttet damper. (svak varme)
  • Dessert blir også laget denne dagen.

Tips/erfaringer:

Vi gjør klart ribbesiden samme dag som vi syr lammerull. Vi har tørrsaltet sidene de siste årene, da dette er enklere på skolekjøkkenet med begrenset tid pr. økt. Det er da viktig å passe på at hele siden blir liggende i salt. Når kjøttet har ligget i salt, og er klar til tørking, har jeg en kollega på skolen som tar det med og henger det på loftet. På skolen er det ikke egnede lokaler for tørking, men det er helt sikkert noen som har et loft med god lufting som kan hjelpe til.

Pinnekjøttet henger da ca. 2 mnd før vi har jule- eller nyttårsbord. Da koker vi grov fårepølse i tillegg til kålrotstappe og poteter.

Forslag til vurdering:

  • Kan eleven gjøre klar ribbesiden til salting.
  • Kan eleven lese en oppskrift og følge den.
  • Kan eleven tørrsalte ribbesiden.
  • Kan eleven dele ribbesiden i passe biter til koking/damping av pinnekjøttet.
  • Kan eleven lage tilbehør til pinnekjøttmiddagen.
  • Kan eleven passe koketide, og steke kjøttet 2 -3 min i ovn før servering.

Tidsbruk: 3 skoletimer

Oppskrifter:

Kålrotstappe pr. gruppe:

1 kg kålrot

1 liter vann

2 ts salt

1 potet

¼ ts pepper

2 ss smør

1 dl fløte

 

Kålrot og potet skrelles og kuttes i terninger. Kokes møre. Sil av vannet. Bruk stapper eller stavmixer mens du har i resten av ingrediensene.

 

Henvisning/linker:

http://www.matprat.no/matnyttig/matprat-tv/informasjonsfilmer/matprat-tv-slik-damper-du-pinnekjott