Utskrift

Pasta på Italiensk

Skrevet av Christin Løkke Hagen . Posted in Ungdomstrinn

Undervisningsopplegget til Pasta på Italiensk. Et flott opplegg der elevene fikk prøvd seg på pasta med ulike kornsorter. Pasta med finmalt emmer slo an hos flere av elevene, spennende!

Undervisningsopplegg

Tema: Pasta på Italiensk

Klasse: 9

Kompetansemål:

Mat og livsstil

  • Planlegge og lage trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare hvilke næringsstoffer matvarene inneholder

Mat og forbruk

  • Vurdere og velge matvarer fra et mangfoldig varemarked når en planlegger innkjøp
  • Vurdere og velge varer ut fra etiske og bærekraftige kriterium

Mat og kultur

  • Skape og prøve ut nye retter ut fra ulike råvarer, matlagingsmetoder og matkulturer

Læringsmål:

  • Kunne lese og følge en oppskrift
  • Kunne elte en deig for hånd
  • Kunne kjenne på en deig, og vurdere når den er ferdigeltet
  • Kunne kjevle en tynn leiv
  • Kunne skjære pastaleiven til tagliatelle
  • Kunne vite forskjellen og kjennetegn/smak på ulike kornsorter
  • Kunne vite historien til de gamle kornsortene fram til hveten vi bruker i dag
  • Kunne vite hva gluten er og hvilke egenskaper det har i forhold til deig
  • Kunne smake og vurdere forskjellene på de ulike pastatypene
  • Kunne rydde etter seg
  • Kunne ta ansvar for felles oppgaver

Arbeidsmetode

Organisering

Elevene arbeider enkeltvis rundt kateteret.

Læreren står sammen med elevene og underviser underveis

Pastamåltid med smaking og vurdering av pasta laget av ulike korntyper

  • Alle elevene står rundt kateteret
  • Lærer viser og elevene gjør det samme
  • Oppskrifter ligger også på bordet
  • Under arbeidet snakker vi om korntyper og egenskaper. Vi kommer også innom kornets opprinnelse og gluten.
  • Når elevene skal kjevle trenger de større plass, og noen går på gruppene for å arbeide.
  • Alle elvene lager sin pasta, helst en type korn pr. elev, så får vi smakt på mange sorter.
  • Viktig å passe på at pastaen ikke blir kokt før alt er klart. Med 3 min koking bør det være det siste som blir gjort.
  • Elevene fikk går rundt med sin pasta og servere sine medelever.
  • Vi smakte på en sort i gangen sammen med kjøttsaus, for å vurdere smak og konsistens.
  • Siste pprydding etter mat, (vi rydder det meste underveis.)

 

Tips/erfaringer:

 

Et flott opplegg der elevene kan lære om de gamle kornsortene samtidig som de lager pasta. Hjemmelaget pasta er både mer næringsrik og bedre på smak en kjøppasta. Dette er et opplegg som ikke tar så mye tid, så en har da mulighet til å bruke tid på teori i tillegg. Jeg liker å snakke med elevene mens vi arbeider, da kan vi kjenne på hverandres deiger og vurdere forskjeller.

 

Forslag til vurdering:

  • Kan eleven lese og følge en oppskrift
  • Kan eleven elte en deig for hånd
  • Kan eleven kjenne på en deig, og vurdere når den er ferdigeltet
  • Kan eleven kjevle en tynn leiv
  • Kan eleven skjære pastaleiven til tagliatelle
  • Kan eleven vite forskjellen og kjennetegn/smak på ulike kornsorter
  • Kan eleven vite historien til de gamle kornsortene fram til hveten vi bruker i dag
  • Kan eleven vite hva gluten er og hvilke egenskaper det har i forhold til deig
  • Kan eleven smake og vurdere forskjellene på de ulike pastatypene
  • Kan eleven rydde etter seg
  • Kan eleven ta ansvar for felles oppgaver

Tidsbruk: 3 skoletimer

Oppskrifter:

Når vi laget pasta med Italiensk mel, brukte vi:

90 g 0-mel og 90 g 00-mel.

 

Grunnoppskrift pasta

180 g mel

2 egg

1 ss olivenolje

1 klype salt

 

ü  Vei opp melet og legg det på benken.

ü  Lag en vulkan med hull på midten

ü  Ha egg, olje og salt i hullet.

ü  Bruk en gaffel og rør melet forsiktig inn i eggblandingen.

ü  Når deigen begynner å tykne, bruker du hendene.

ü  Elt deigen godt med hendene (5-10 min) Da kan en stå sammen og prate om kornsorter.

ü  Kjevle ut deigen til leiv, og skjær ut tynne strimler(tagliatelle)med en pizzaskjærer.

ü  Tørk pastaen på et kjøkkenhåndkle.

ü  Kokes 3 -4 min rett før servering.

ü  Smaker nydelig med kjøttsaus til.

ü   

TIPS! Hold av litt av melet. Det er litt forskjell på hvor mye mel en trenger når en bruker ulike kornsorter/malingsgrad.

 

Kjøttsaus:

Mens elevene laget ulike typer pasta, tok 2 elever som var tidlig ferdig og laget kjøttsaus til hele klassen.

3 pk karbonadedeig (a 400 gram)

4 store gulrøtter

2 rødløk

2 pk Hermetiske tomater

1 lite glass tomatpure

Krydder

 

ü  Stek karbonadedeigen godt

ü  Stek finhakket gulrøtter og rødløk i 2-3 min

ü  Ha alt i en kasserolle og tilsett hermetiske tomater og tomatpure

ü  Krydre etter smak

ü  Kokes 5-10 min på svak varme

ü  Serveres sammen med hjemmelaget pasta

 

Alle ingrediensene i pastaen og kjøttsausen er økologiske. Noen av meltypene er også steinmalt.

 

Henvisning/linker:

www.hollimolle.no