Pasta på Italiensk
Undervisningsopplegget til Pasta på Italiensk. Et flott opplegg der elevene fikk prøvd seg på pasta med ulike kornsorter. Pasta med finmalt emmer slo an hos flere av elevene, spennende!
Undervisningsopplegg |
|||
Tema: Pasta på Italiensk |
Klasse: 9 |
||
Kompetansemål: Mat og livsstil
Mat og forbruk
Mat og kultur
|
|||
Læringsmål:
|
|||
Arbeidsmetode |
Organisering |
||
Elevene arbeider enkeltvis rundt kateteret. Læreren står sammen med elevene og underviser underveis Pastamåltid med smaking og vurdering av pasta laget av ulike korntyper |
|
||
Tips/erfaringer: |
|||
Et flott opplegg der elevene kan lære om de gamle kornsortene samtidig som de lager pasta. Hjemmelaget pasta er både mer næringsrik og bedre på smak en kjøppasta. Dette er et opplegg som ikke tar så mye tid, så en har da mulighet til å bruke tid på teori i tillegg. Jeg liker å snakke med elevene mens vi arbeider, da kan vi kjenne på hverandres deiger og vurdere forskjeller.
|
|||
Forslag til vurdering:
|
|||
Tidsbruk: 3 skoletimer |
|||
Oppskrifter: |
|||
Grunnoppskrift pasta 180 g mel 2 egg 1 ss olivenolje 1 klype salt
ü Vei opp melet og legg det på benken. ü Lag en vulkan med hull på midten ü Ha egg, olje og salt i hullet. ü Bruk en gaffel og rør melet forsiktig inn i eggblandingen. ü Når deigen begynner å tykne, bruker du hendene. ü Elt deigen godt med hendene (5-10 min) Da kan en stå sammen og prate om kornsorter. ü Kjevle ut deigen til leiv, og skjær ut tynne strimler(tagliatelle)med en pizzaskjærer. ü Tørk pastaen på et kjøkkenhåndkle. ü Kokes 3 -4 min rett før servering. ü Smaker nydelig med kjøttsaus til. ü TIPS! Hold av litt av melet. Det er litt forskjell på hvor mye mel en trenger når en bruker ulike kornsorter/malingsgrad.
Kjøttsaus: Mens elevene laget ulike typer pasta, tok 2 elever som var tidlig ferdig og laget kjøttsaus til hele klassen. 3 pk karbonadedeig (a 400 gram) 4 store gulrøtter 2 rødløk 2 pk Hermetiske tomater 1 lite glass tomatpure Krydder
ü Stek karbonadedeigen godt ü Stek finhakket gulrøtter og rødløk i 2-3 min ü Ha alt i en kasserolle og tilsett hermetiske tomater og tomatpure ü Krydre etter smak ü Kokes 5-10 min på svak varme ü Serveres sammen med hjemmelaget pasta
Alle ingrediensene i pastaen og kjøttsausen er økologiske. Noen av meltypene er også steinmalt.
|
|||
Henvisning/linker:
|