Utskrift

- Vi er kjempeimponert

IMG_3818_kirsty_liv_christin
Bilde: Kirsty, Liv og Christin var alle fornøyd ned torsdagens besøk og gjestebud.

Leder i faglig matråd, Liv Gregersen Kongsten er mektig imponert over arbeidet som er gjort med kortreist gjestebud i Tingvoll. 

Tingvoll.net, 03.10.2011


Liv er leder av Faglig Matråd som deler ut Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris. Den ble første gang utdelt i 1994, og med prisen så ønsker de å sette søkelyset på ildsjeler i nærmiljøet med vekt på, hvem har satt tydelige matkulturelle spor i by og bygd og hvem har med entusiasmen kjempet for hjemlige mattradisjoner og de gode norske råvarer.

Prisen skal gå til personer som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. I fjor fikk Christin Løkke og Kirsty McKinnon prisen for sitt arbeide med skolehagen på Tingvoll gard og kortreist gjestebud. Torsdag var hele komiteen på Tingvoll besøk.

- Dette er helt fantastisk, forteller Liv. - Det er enda mer imponerende enn jeg hadde forestilt meg, sier hun. - Vi hadde jo lest i heftet og fått det beskrevet der, og det dannet grunnlaget for at vi gav de to damene prisen i fjor, sier hun.

- Dette er et fantastisk tiltak. Når jeg ser lærer, elever og folket som er her, så er det helt ubeskrivelig hva de har fått til, sier Liv. - Tenk på alle den læringen og engasjementet som ligger i dette. Alle er med for å bidra, og de lærer alt fra å så, stelle planter og vekster, sanke, foredle og selge produkter, sier hun. - De lærer om skolehagen, det økologiske aspektet i det, samt at det går an med nærproduserte varer. Noen er ute og høster i skog og mark, og det å høste og foredle noe som er godt og akseptert av andre er bare helt fantastisk, sier Liv.

Komiteen var også på to bedriftsbesøk i Tingvoll. Første stopp var Tingvollost, og hele komiteen er mektig imponert over hvar familien Waagen har fått til på gården sin. - Det var rent, estisk og nydelig, og det sier nesten seg selv med den kvaliteten de har på sine produkter, forteller hun.

- Det er moro at selv om folk ikke har noen formell bakgrunn, så kan de ved prøving og feiling kommer frem til slike fantastiske produkter. Det står det respekt av, sier hun. - Jeg synes også at filosofien de har er fin. De vil holde bedriften innen familien og ikke bli større. Det vil gå på bekosting av kvaliteten, sier Liv.

- Å ha en slik kontroll fra kalven er født, gjennom foret og til melka renner ut i karet er unikt. Ingen melk i verden kan målse seg med den som de har, sier Liv.

Komiteen var også på Vågbø og besøkte Den Glade Ku. Her viste Siv Holmeide de rundt i sin bedrift og fortalte om sitt virke. - Det er veldig moro at hun driver med dette, sier Liv. Vi trenger flere slike bedrifter som bruker rene og lokale råvarer og produserer varer av en slik kvalitet, sier hun. - Igjen er det viktig å ikke bli for stor og heller satse på lokalsamfunnet, sier hun.

- Man kommer langt hvis man arbeider hardt og holder et høyt nivå på kvaliteten i alle ledd i produksjonen, mener Liv. - Å komme på slike bedrifter i Tingvoll er både eksotisk og spennende, og vi opplever hvordan den norske maten kan være, legger hun til. - Det er mye oppmerksomhet rundt norske, nordiske og skandinavisk matvarer, siden vi har gode forhold for å dyrke og da blir kvaliteten god, sier hun.

- I tillegg til besøk på TBU og de to bedriftene, var komiteen på Tingvoll gard der de fikk en god lusnj som var laget av elevene i 5. klasse, med produkter fra skolehagen.

- Dette de har fått til i Tingvoll må vi fortelle resten av Norge, sier Liv. - Se til Tingvoll, avslutter hun fornøyd.