• kurv 500
  • bord blomster 500
  • nettieh-matkulturpris-2011christin-løkkehagenkirsty-mckinnon
  • matpris olemorten
  • bord diverse 500
  • soltetoyglass 500
Utskrift

Slakting av lam i Tingvollia høsten 2013

Fredag 25 oktober slaktet 9. klasse to lam i Tingvollia for 11. året på rad. Lars Erling Koksvik slaktet lam fra egen gård. Elevene var delt inn i 2 grupper, og fikk interessant og spennende dag i Lia.

 

Når vi slakter på museet, er det sentrale å sette mennesker og dyr i en sammenheng, både økoloigisk og historisk. Selve avlivingen fikk fokus i TV-innslaget, kanskje fordi dette er noe som folk sjelden får innblikk i.
Ungdommene velger selv om de vil se på dette eller ikke, og vi presiserer at det var helt vanlig at barn og unge gjemte seg bak hjørnet til dette godt og vel var over.
Neste steg for ungdommene blir stell av kjøttet helt fram til julebordet.

Elevene som har lyst er med og hjelper til med flåing av lammet.

 

Marianne Nystad viser og forteller elevene hvilket utstyr som ble brukt på gårdene før i tiden når kjøttet skulle bearbeides. Her får elevene et innblikk i laging av pølser, hermetisering, salting og tørking.

 

Lars Erling viser hjertet og forklarer hvordan det virker til interesserte elever.

 

NRK filmer mens vi steker blodpannekaker ute ved kvernhuset.

 

Anne steker pannekaker, en ny smaksopplevelse for elevene. Blodpannekaker med lønnesirup var godt!