• kurv 500
  • nettieh-matkulturpris-2011christin-løkkehagenkirsty-mckinnon
  • matpris olemorten
  • bord blomster 500
  • bord diverse 500
  • soltetoyglass 500
Utskrift

Pasta på Italiensk

I dag hadde 9.klasse Italiensk hjemmelaget pasta som tema. Vi prøvde ut flere ulike kornsorter, både siktet og fullkorn.:

  • steinmalt siktet spelt
  • steinmalt finmalt spelt
  • siktet hvetemel
  • steinmalt finmalt hvete
  • siktet spelt
  • finmalt bygg
  • finmalt emmer
  • Italiensk mel type 00
  • Italiensk durumhvete

Lærer viste hvordan de laget pastadeig uten bruk av bakebolle, etter inspirasjon fra studietur til Italia. Der ble de fleste diger laget rett på bordet. Med alle elevene rundt kateteret, ble det en flott undervisningsstund der vi kunne samtale om de ulike meltypene mens vi arbeidet. Vi så på forskjeller, og det viste seg at de ulike meltypene oppførte seg ulikt i forhold til mengdeforhold egg/mel.

Deigen ble laget rett på bordet på Italiensk vis.

Så skulle deigen kjevles til en tynn leiv. Jo tynnere jo bedre. Husk at pastaen blir tykkere under koking.

Vi brukte pizzaskjærer til å lage tagliatelle.

Tynne pastastrimler legges til tørk på et klede.

Ulike typer pasta ligger til tørking.

Det er dyktige elever både til kjevling og strimling av pastaen.

Ferdig kokt pasta! Trenger bare 3 min i kokende lettsaltet vann.

Elevene var fornøyd med resultatet. Hjemmelaget pasta er godt. Flere elever trakk fram den grove pastaen laget av emmer som en favoritt. Det gledet læreren. Og konkklusjonen er at det går fint an å lage pasta av de gamle kornsortene. Det smaker veldig godt, og er sunt. Lykke til!