
Kortreist gjestebud på HINT i Levanger
Torsdag var Christin Løkke Hagen og holdt foredrag om Kortreist gjestebud, slakting av lam og skolehagen på Høgskolen i Levanger. 100 lærerstudenter ble i løpet av 2 timer fortalt om økokommunen Tingvoll og det samarbeidet vi har med museet og Bioforsk økologisk. En lydhør forsamling fikk høre om hvordan Tingvoll barne- og ungdomsskole organiserer dette arbeidet opp mot kompetansemålene i de ulike fagene. Etter foredraget fikk 24 mat og helse studenter være med på ei praktisk økt der de laget produkter til et mini gjestebud. Det ble produsert ringblomstsalve, havrekjeks med mandler, havremusli, fikenmarmelade og krydderoljer. Studentene var kreative og designet emballasje og etiketter selv. Her ble det diskutert ulike løsninger, og viste et stort engasjement i arbeidet. Studentene og lærerne ga tilbakemelding etter økta at dette vil de bruke og ta med seg når de skal ut i skolen. I tillegg blir det et samarbeid med HINT om ville vekster/urter etter hvert. Det er mye spennende på gang i forbindelse med økokommuneprosjektet i Tingvoll.
Margit Vea på Tingvoll
Tirsdag og onsdag var Margit Vea og holdt to kurs på Tingvoll. Barne- og familiemat tirsdag kveld, og mat som pedagogisk verktøy i barnehage og skole på onsdag. Det er Tingvoll kommune via omdømmeprosjektet som har hatt en matkursserie denne våren.
Margit Hadde et klart budskap til kursdeltakerne. Spis ren mat og lag maten fra grunnen. Velg økologiske råvarer og styr unna mat med tilsetningsstoffer. Det trenger ikke ta lang tid, og ta med ungene på kjøkkenet. Smak på nye retter, og velg norske rotgrønnsaker som er både rimelig og sunn.
9. klasse er kreative med urkorn
Osteknute
Tirsdag hadde 9. klasse kreativ dag med urkorn på skolekjøkkenet. Der snakket vi om kornets historie, og de ulike urkornene. Enkorn, spelt og emmer har ulike bakeegenskaper, og elevene fikk velge korn og blanding selv. Kriteriet var at det skulle minst være 50% sammalt mel. Her ble det mixet med ulike krydder som timian, basilikum, oregano og karve. Noen prøvde seg på fruktbrød med rosiner og aprikoser inni.
Fiskekake på gaffel è godt!
Klasse 9B har filetert fisk og laget fiskekaker på skolekjøkkenet. Klassen var på kaia og hentet fersk hyse og lyr fra fiskeren. Erlend Stølan filmet og reigerte økta på skolekjøkkenet. Det er blitt en flott film som ligger på youtube. Det er veldig trivelig å være lærer i en så dyktig klasse. Fiskekake på gaffel è godt!
Se filmen her: Hjemmelaget fiskekaker
Matkurs i Tingvoll
Flott artikkel i Tidens Krav om matkursserien økokommunen arrangerer denne våren. Suppe og bakekurset er fulltegnet, mens det er noen få ledige plasser på barnematkurset (kveld). Det er stor kapasitet på kurset Mat som pedagogisk verktøy med Margit Vea. Så her er det bare å melde seg på.
Økokommuneprosjektet
Flott omtale på NRK Møre og Romsdal om satsinga "Smaken av Tingvoll". Dette er en del av økokommuneprosjektet , som er et omdømmeprosjekt for å øke attraktiviteten av Tingvoll kommune og generere tilflytting. Artig at prosjektene Kortreist gjestebud og slakting av lam på TBU er med i satsinga :-)
Økokommunen tingvoll inviterer til kursserie i økologisk mat
Økokommunen Tingvoll, via omdømmeprosjektet, inviterer til en kursserie i økologisk mat. Det blir arrangert 3 ulike kurs:
lørdag 2. mars: Suppekurs og supperåd
fredag 15. mars og lørdag 16 mars: Langtidshevede brød, søtbakst og bakeglede
Tirsdag 2. april: Barnemat, god hverdagsmat og sunt kosthold
Het linsesuppe
Fantastisk god og lettvint linsesuppe som ungdommen liker!
Restemat
Noen ganger klarer vi ikke å spise opp hele middagen. Da er det lett å kaste den maten som blir til overs. Det synes Oscar (10) er unødvendig. - Jeg syns det er rart at folk kaster så mye mat som fortsatt kan brukes, sier han. Oscar viser hvordan man kan lage middag av restemat, og finner frem pølser, løk fra tacoen som familien spiste her om dagen og noen karbonader. Se videoen her: NRK; supernytt.
Ringblomstsalve
Ringblomster er solen og kjærlighetens urt. Her er oppskriften på den salven vi lager på skolen.
Langtidshevede brød
9. klasse laget langtidshevede brød denne uka. Mandag fikk elevene med seg økologisk havre bakeblanding hjem sammen med oppskrift, gjær og salt. De satte deigen på kvelden, og tok den med dagen etter på skolen. Et vellykket opplegg som ga flott resultat.
Slakting av lam- NRK
På NRK ligger det en fil om slakting av lam. Den ble sendt på Newton i 2005. Elevene på Tingvoll barne og ungdomsskole får være med på et liknende opplegg hvert år i 9. klasse. Vi har hatt slakteprosjekt her siden 2003. Det har vært et samarbeid mellom TBU, Tingvoll museum og Bioforsk økologisk. Denne filmsnutten kan være fin å bruke i forkant av opplegget.
Se her: http://nrk.no/skole/klippdetalj?topic=nrk:klipp/593608 (trykk på bakerste del av linken)