
Partering av slakt
Elevene i 9. klasse parterer lammet selv. Her er det teamwork! De første årene vi hadde opplegget, fikk vi slakteren til å partere lammet. De siste årene har elevene gjort det selv, og de er kjempedyktige. Det er viktig å la dem slippe til og prøve og feile. God læring!
Naturfag på skolekjøkkenet
Biolog Jens Magne Gjul forklarte og viste elevene de indre organer til lammet. Det er andre året vi har vært så heldige å få dette opplegget uka etter slaktinga. Jens Magne er en av mange ressurspersoner vi har knytt til oss for å få et solid og godt undervisningsopplegg.
Slakting i Tingvollia
9. klasse fikk være med på den årlige slaktinga i Tingvollia. Dette er et opplegg vi har for 12. året på rad. Museumsbestyrer Marianne Nystad og slakter Lars Erling Koksvik er dyktige ressurspersoner i dette opplegget.
En flott novemberdag i museet.
Urtesanking i stjernehagen
9. klasse var på besøk i stjernehagen på Bioforsk økologisk og høstet urter i nydelig solskinn. Susanne fra Bioforsk viste oss de ulike urtene, vi smakte og bestemte oss for hvilke vi ønsket å høste. Nå skal vi tørke urtene og lage salver, olje, urtesalt, bakst m.m. til gjestebudet i slutten på september. Øverst på bildet til høyre ser dere amaranth, spennende med et mangfold av vekster!
Matauk på Gylfjellet
9. klasse fikk seg en fin matauktur til Gylfjellet i dag.
Mye overvann med demningen, så da må de med høye støvler trå til.
Leverkaker og pasta
Denne uken laget elevene leverkaker på skolekjøkkenet. Vi brukte lever fra lammet vi slaktet tidligere i høst. Det er en god del potet i disse kakene, derfor valgte vi å servere dem med pasta og økologisk ketchup. Dette er første møte med lever i mat for de fleste elever. Leverkakene inneholder både potet og karbonadedeig, så smaken blir mild. Med andre ord lettspist og godt!
Kjøttkontroll og lammepartering 2013
Uka etter vi slaktet to lam i Tingvollia, fikk vi besøk av Astrid Vea Mork fra Mattilsynet og Jens Magne Gjul fra Tingvoll videregående skole. Astrid tok kjøttkontroll på lammet og de indre organene mens elevene fulgte nøye med. Hun forklarte hva som var viktig for at et slakt kunne bli godkjent. Dette er en lærerik undervisningssituasjon for elevene som også får innblikk i hvordan det er å arbeide i Mattilsynet. Våre to lam fikk toppkarakter.
Slakting av lam i Tingvollia høsten 2013
Fredag 25 oktober slaktet 9. klasse to lam i Tingvollia for 11. året på rad. Lars Erling Koksvik slaktet lam fra egen gård. Elevene var delt inn i 2 grupper, og fikk interessant og spennende dag i Lia.
NRK filmet slakting av lam i Tingvollia
9. klasse var på Tingvoll museum og slaktet lam forrige uke. Det er 11 året vi har dette opplegget for elevene. Se reportasjen her:
Kortreist gjestebud i Auraavis og Tidens krav
Flott omtale i Tidens krav...
og Auraavis etter årets kortreist gjestebud.
Flere bilder fra Auraavis ligger her: Kortreist gjestebud 2013
Squashsuppe med ostescones
Squashsuppe med ostescones ble populær på middagserveringa på årets gjestebud. Her kommer oppskrifta.
Et folkehav på årets kortreist gjestebud
Kortreist gjestebud 2013 ble også i år en stor suksess. Det er så flott at Tingvollbygda støtter opp om arrangementet på skolen. Inne i gymsalen var det et yrende markedsliv med salg og prat med kjente. I kafeen på SFO var det også i år et enormt kakebord med økologiske kaker og kaffe. Flere klasserom var åpnet for at gjestene kunne sette seg ned. På skolekjøkkenet var det middagservering med økologisk squashsuppe og ostescones laget av 9. klasse. De sto også for servering av 25 liter suppe i løpet av 2 timer. Bildet er fra 3. klasse sin stand med nydelig rips/bringebærgele.